Ders Bilgi Paketi 22 Haziran 2022 Sonrası İndir - Türkçe
Ders Bilgi Paketi 22 Haziran 2022 Sonrası İndir - İngilizce
Ders Bilgi Paketi 20 Haziran 2019 Sonrası İndir TEZSİZ- Türkçe
Ders Bilgi Paketi 20 Haziran 2019 Sonrası İndir TEZSİZ- İngilizce
DİSİPLİNLERARASI SAĞLIK EKONOMİSİ ANABİLİM DALI
TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
1.Genel Bilgi
ESOGÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü çatısı altında Disiplinlerarası olarak açılan Sağlık Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı, ülkelerin kalkınma süreçlerinde önemli boyutlardan biri olan sağlık alanındaki gelişme potansiyelinin disiplinler arası açıdan incelendiği ve politika üretmeye yönelik olarak geliştirilmiş bir programdır. Program halk sağlığı, sağlık politikaları, farmakoloji, ekonomi, sayısal ve ekonomik karar verme teknikleri, klinik ve sonuç araştırmalarıyla ilgili bilgi ve tecrübeye sahip ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı, ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile ESOGÜ Hukuk Fakültesi öğretim üyeleri tarafından yürütülecektir. ESOGÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından 2021-2022 eğitim öğretim yılında ilk kez açılması planlanan Disiplinlerarası Sağlık Ekonomisi Tezli Yüksek Lisans Programı; ülkemizde giderek daha yoğun şekilde eksikliği hissedilen donanımlı, sağlık ekonomisi ve politikaları alanlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik olarak, sağlık ve ekonomi disiplinlerini bilimsel, bütünsel ve sistematik bir bakış açısıyla yorumlayabilen mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
2.Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Disiplinlerarası Sağlık Ekonomisi alanında Tezsiz Yüksek Lisans diploması verilir.
3.Derecenin Düzeyi
Tezsiz Yüksek Lisans diploması
4.Kabul ve Kayıt Koşulları
Tezsiz Yüksek Lisans programına başvurabilmek için; adayların yurt içi veya Yüksek Öğretim Kurumu tarafından denklik belgesi kabul edilmiş yurt dışında bulunan Tıp Fak., Diş Hekimliği Fak., Eczacılık Fak. ile İktisadi ve İdari Bilimler Fak. Lisans Mezunu olmaları gerekmektedir. Adayın başvuru yapabilmesi için Genel Not Ortalaması’nın en az 2,00/4,00 olması gerekmektedir. Varsa ALES puanının %10’u ve yabancı dil puanının %10’u değerlendirmeye alınır.
5.Önceki Öğrenmenin Tanınması
Tezsiz Yüksek Lisans programına doğrudan kaydolan ya da yatay geçişle gelen öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.
6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Tezsiz Yüksek Lisans derecesi alabilmek için, toplam otuz krediden ve 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersini tamamlamak gerekir. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 2,50 olmak zorundadır.
7.Program Profili (Amacı)
Disiplinlerarası Sağlık Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı; ülkemizde giderek daha yoğun şekilde eksikliği hissedilen donanımlı, sağlık ekonomisi ve politikaları alanlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik olarak, sağlık ve ekonomi disiplinlerini bilimsel, bütünsel ve sistematik bir bakış açısıyla yorumlayabilen mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)
- Ülkemizde giderek daha yoğun şekilde eksikliği hissedilen sağlık ekonomisi ve sağlık politikaları alanında donanımlı insan kaynağı yetiştirmek,
- Sağlık ekonomisi ve politikaları alanlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermeyi sağlamak,
- Sağlık ve ekonomi disiplinlerini bilimsel, bütünsel ve sistematik bir bakış açısıyla yorumlayabilen mezunlar yetiştirmek,
- Sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşların hizmet politikalarını sağlık ekonomisi odaklı olarak planlayabilmelerine katkı sağlamak,
- Sağlık ekonomisi ve politikalarında etkili olabilecek diğer sektörlerle ilişkileri kavrayabilmek,
-Farmakoekonomi konusunda bilgi sahibi olmak,
- Sağlık hizmetlerinde karşılaşılan sorunlarda sağlık ekonomisi ilkelerini de baz alarak politika önerebilecek profesyoneller yetiştirmek amaçlanmaktadır.
9.Mezunların İstihdam Olanakları
Sağlık hizmetlerinde karşılaşılan sorunlarda sağlık ekonomisi ilkelerini de baz alarak politika önerebilecek profesyoneller yetiştirmek amaçlanmaktadır.
10.Üst Derece Programlarına Geçiş
-.
11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.
12. Mezuniyet Koşulları
Tezsiz Yüksek Lisans derecesi alabilmek için, toplam otuz krediden ve 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az on adet ders ile dönem projesi dersini tamamlamak gerekir. Derslerin başarı notu en az CC ve akademik başarı notu 4,00 üzerinden en az 2,50 olmak zorundadır.
13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı 1. Öğretim
14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı ve Yardımcıları)
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 26480 Meşelik Eskişehir.
Anabilim Dalı Başkanı
0 (222) 239 29 79- 4510
Doç. Dr. M.Fatih ÖNSÜZ
15. Bölüm/Program Olanakları
Anabilim Dalı bünyesinde; Tezsiz Yüksek Lisans programında kullanılmak üzere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulmuş ve içinde 30 adet bilgisayar bulunan 1 adet bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır. Bu laboratuvarda bulunan bilgisayarlar gerek internet üzerinden yapılacak araştırmalar gerekse üniversitemiz kütüphanesinde var olan veri tabanları sayesinde öğrencilerimizin ihtiyacını karşılayacak düzeydedir ve elektronik ortamda var olan veri tabanlarını da kapsamaktadır. Üniversitemiz Şehit Ömer Halisdemir Kütüphanesinde bireysel çalışma odaları ve bu odalarda kullanıma açık bir bilgisayar mevcuttur. Bu odalar hafta içi 08.30-23.00 saatleri arasında ve hafta sonu 09.00-23.00 saatleri arasında kullanıma açıktır.
16.Akademik Personel
DİSİPLİNLERARASI SAĞLIK EKONOMİSİ A.D.: |
1- Prof.Dr. Selma METİNTAŞ (ESOGÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı AD) |
2- Prof.Dr. Tunç KÖSE (ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İşletme Böl.) |
3- Prof.Dr. Nurullah UÇKUN (ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İşletme Böl.) |
4- Doç.Dr. Muhammed Fatih ÖNSÜZ (ESOGÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı AD) |
5- Doç.Dr. Oytun MEÇİK (ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İktisat Böl.) |
6- Dr.Öğr.Üyesi Esin KILIÇ (ESOGÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fak. İktisat Böl.) |
İNGİLİZCE TANITIM:
INTERDISCIPLINARY HEALTH ECONOMY
WITHOUT THESIS MASTER'S PROGRAM
1. General Information
The Health Economics Without Thesis Master's Program, which was opened as an interdisciplinary under the roof of ESOGU Health Sciences Institute, is a program developed for policy making and examining the development potential of health, which is one of the important dimensions in the development processes of countries, from an interdisciplinary perspective. ESOGU Faculty of Medicine Department of Public Health, Department of Medical Pharmacology, ESOGU Faculty of Economics and Administrative Sciences and ESOGU Faculty of Law, which has knowledge and experience in the program public health, health policies, pharmacology, economics, numerical and economic decision-making techniques, clinical and outcome research. will be conducted by faculty members. The Interdisciplinary Health Economics Master's Program, which is planned to be opened for the first time in the 2021-2022 academic year by the ESOGU Institute of Health Sciences; It aims to educate graduates who are well-equipped, who are increasingly lacking in our country, and who can interpret health and economics disciplines from a scientific, holistic and systematic perspective in order to respond to the fields and needs of health economics and policies.
2. Title Conferred
Students who successfully complete the program are awarded a Master's Degree without Thesis in the field of Interdisciplinary Health Economics.
3. Level of Qualification
Master's Degree without Thesis in the field of Interdisciplinary Health Economics.
4. Acceptance Requirements
In order to apply for the Non-Thesis Master's program; Candidates in the country or abroad whose equivalence certificate has been accepted by the Higher Education Institution, Faculty of Medicine, Faculty of Dentistry, Faculty of Pharmacy. and Faculty of Economics and Administrative Sciences. They must be a Bachelor's Degree. In order for the candidate to apply, his/her GPA must be at least 2.00/4.00. If available, 10% of the ALES score and 10% of the foreign language score are taken into consideration.
5. Acceptance of Former Educations
Students who are directly enrolled in the Without Master's program with thesis or who come with lateral transfer may be exempt from certain courses within the framework of certain regulations. In case the course content is approved by the relevant college/faculty/institute administrative board and applied within the prescribed time, students will be exempted from the courses.
6. Qualification Requirements and Regulations
In order to receive a Master's degree without thesis, it is necessary to complete at least ten courses and a term project course, with a total of thirty credits and not less than 60 ECTS. The success grade of the courses must be at least CC and the academic success grade must be at least 2.50 out of 4.00.
7. Program Profile (Objectives)
Interdisciplinary Health Economics Without Master's Program with Thesis; It aims to educate graduates who are well-equipped, who are increasingly lacking in our country, and who can interpret health and economics disciplines from a scientific, holistic and systematic perspective in order to respond to the fields and needs of health economics and policies.
8. Program Qualification (Outputs)
- To train well-equipped human resources in the field of health economics and health policies, which are increasingly lacking in our country,
- To respond to the fields and needs of health economics and policies,
- To train graduates who can interpret health and economics disciplines from a scientific, holistic and systematic perspective,
- To contribute to the planning of service policies of institutions and organizations providing health services with a focus on health economy,
- To be able to comprehend relations with other sectors that can be effective in health economics and policies,
- To have knowledge about pharmacoeconomics,
- It is aimed to train professionals who can propose policies based on the principles of health economics for the problems encountered in health services.
9. Employment Opportunities
It is aimed to train professionals who can suggest policies based on the principles of health economics in the problems encountered in health services.
10. Access to Higher Educational Programs
-
11. Exams, Measurement and Evaluation
The method of measurement and evaluation applied for each course is described in detail in the "Course Information Form".
12. Graduation Requirements
In order to receive a Master's degree without thesis, it is necessary to complete at least ten courses and a term project course, with a total of thirty credits and not less than 60 ECTS. The success grade of the courses must be at least CC and the academic success grade must be at least 2.50 out of 4.00.
13. Mode of Study
Full-time 1st Instructor
14. Addresses and Communication Information’s (Head and Deputy of Department)
Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Public Health,
26480 Meşelik Eskişehir.
Head of Department
0 (222) 239 29 79- 4510
Doç. Dr. M.Fatih ÖNSÜZ
15. Department Resources
Within the Department; There is a computer laboratory with 30 computers in it, which was established within the Faculty of Economics and Administrative Sciences to be used in the Master's program with thesis. The computers in this laboratory are at a level to meet the needs of our students thanks to the researches to be done on the internet and the databases available in the library of our university, and they also include the databases that exist in the electronic environment. In the Martyr Ömer Halisdemir Library of our university, there are individual study rooms and a computer available for use in these rooms. These rooms are open between 08:30 and 23:00 on weekdays and between 09:00 and 23:00 on weekends.
16. Academic Personnel
DEPARTMENT OF INTERDISCIPLINARY HEALTH ECONOMY: |
1- Prof.Dr. Selma METİNTAŞ (ESOGÜ Faculty of Medicine, Department of Public Health) |
2- Prof.Dr. Tunç KÖSE (ESOGÜ Faculty of Economics and Administrative Sciences Department of Business Administration) |
3- Prof.Dr. Nurullah UÇKUN (ESOGÜ Faculty of Economics and Administrative Sciences Department of Business Administration) |
4- Doç.Dr. Muhammed Fatih ÖNSÜZ (ESOGÜ Faculty of Medicine, Department of Public Health) |
5- Doç.Dr. Oytun MEÇİK (ESOGÜ Faculty of Economics and Administrative Sciences Department of Economics) |
6- Dr.Öğr.Üyesi Esin KILIÇ (ESOGÜ Faculty of Economics and Administrative Sciences Department of Economics) |